Return to portfolio
Custom Build
Ardbeck House
Ardbeck House is a residential dwelling located on the eastern edge of Peterculter set within large grounds on the north side of North Deeside Road.

Built in the late 19th Century, Ardbeck house has a traditional Deeside character with overhanging eaves, gabled principal elevation and timber barge boards. The existing house is built with coursed pink granite to all elevations and has slate pitched roof and large extents of lead roofing to the rear as well as a large conservatory overlooking formal gardens to the west of the house.

Extension at Ardbeck House in Aberdeenshire designed by T.H.E. Architecture and Planning

The owners were seeking to make some sensitive alterations in keeping with the house’s traditional form to alter and extend in order to create a more spacious open plan living environment.

Important in the design was bringing in large amounts of natural daylight through this extension on the north side of the existing building. 

Externally, the extension has been sympathetically designed to match the design of the existing dwelling using traditional materials and new granite sourced and detailed to match the existing house. 

Internally, alterations have created a new central oval shaped room with an oval shaped rooflight, bringing a large amount of natural daylight into the house. This room is a unique arrival space and connects between the original part and the new part of the home, reflecting the stain glass rooflight over the garden room. 

Rooflight in Ardbeck House, extension designed by T.H.E. Architecture and Planning in Aberdeenshire

To the rear, and with large areas of glazing, sit the open plan kitchen and orangery that provide a large and flexible living space to meet the owners’ brief. The kitchen has high ceilings and rooflights to again bring in natural light. Moving through glazed bi-fold doors into the orangery, the space has a different feel with the room making full use of the height within the pitched roof and character created with exposed rafters.  

Throughout the extension and alterations, storage and finer details have been designed into the extension to provide an extremely high quality of finish.

The pièce de résistance is the design of a new ‘sit-ooterie’ at the north-east corner of the extended house – it was designed to create a large-external family gathering space set around a new open fire – perfect for late-night summer gatherings.

Image Gallery